SEKTÖREL YAZILIMLAR

SEKTÖREL YAZILIMLAR

 

İnteraktif Yazılım sektörel yazılım hizmetleri ile eğitim, sağlık, lojistik, stok yönetimi gibi tüm sektörlere özel yazılımlar geliştirerek dijital platformda ihtiyaçlarınızı karşılayacak çözümler sunabilmektedir.

Müşterilerin ihtiyaçlarını en iyi şekilde değerlendirerek çözüm üreten İnteraktif Yazılım, projelerini 0 SEO uyumlu ve responsive kodlamayla yazarak her zaman geliştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir.

İnteraktif Yazılım tüm tasarım ve yazılımlarını tamamen müşterilerinin isteğine göre responsive(mobil uyumlu) olarak geliştirmektedir.

İnteraktif Yazılım olarak proje teslimi sonrası da teknik destek sağlamaktayız.

YAZILIM PROJELERİ

Yazılım Projesi belirli bir başlangıç ve bitiş noktası olan,amacı,kapsamı,bütçesi açıkça tanımlanmış ve bir defaya mahsus olarak gerçekleştirilen planlanmış aktiviteler  bütünüdür.Proje, tanımlanabilen bir sorunun çözümüne yöneliktir. Proje, bir sonuca ulaştırılması gereken, özgül, dinamik, süreli bir değişim sürecidir.

Projeler bir değişim ihtiyacı sonunda ortaya çıkarlar. Burada, değişim tabirinden yenilik getirmeyi anlıyoruz. Yenilik dediğimiz şey, herhangi bir sistemin daha ileri bir düzeye gelmesi için gerçekleştirilmesi tasarlanan ürün, işlem veya faaliyettir.

Örneğin; otobüste, trende veya metro da kullanılan biletlerin yerine, “akıllı bilet” tabir edilen mıknatıslı sayaçların kullanılması bir yeniliktir. Banka hesap cüzdanlarının yerine bankamatik kartlarının kullanılması bir başka yeniliktir. Anlaşılacağı üzere, hemen her yeniliğin arkasında çoğunlukla bir teknolojik ilerleme vardır. Bununla beraber, her yenilik mutlak bir surette bir teknolojik gelişmenin sonucudur demek, her zaman için geçerli değildir.

Projeler bir yenilik getirirler. Bu bir ürün geliştirme projesi olabileceği gibi, süreç iyileştirme, yeni kalite standartlarının belirlenmesi gibi projeler de olabilir. Projelerin getirmesi amaçlanan yenilikler; genellikle büyük ölçekli, çok yaygın etkisi olan, kapsamlı, karmaşık düzenlemeler olup, günlük olağan değişiklikler sonucu yapılan küçük düzenlemeler bu tarz yenilikten sayılmazlar. Onlar daha ziyade, kurumun doğal gelişmesi sonucu oluşan küçük ilerlemelerdir.  

İnsanoğlunun kurduğu ve yaşattığı medeniyetler dikkatlice incelendiğinde, projelerin planlanması ve yönetimi süreçleriyle karşılaşırız. Modern organizasyonlar, proje yönetiminin bir çok avantaj kazandırdığını keşfetmiştir. Müşterilerin daha iyi ve daha hızlı ürün veya hizmet beklentilerine, en kolay cevap verme yönteminin proje yönetimi metodolojisi olduğu ispatlanmıştır.

Günümüzün refahını oluşturan bütün sanayi üretim araçları, binalar, bütün mamuller, etrafımızda gördüğümüz her şey çeşitli projelerin ürünleridir.

Bir projenin amacı bir fayda sağlamak, bir ihtiyacı gidermek ve bir probleme çözüm bulmaktır. 

ELEKTRONİK YAZILIMLAR

Elektronik yazılımları tanımlamak istersek, bir üretimdeki görevlerin tamamlanması için robotik cihazların kullanılmasıdır. Ürünün üretimdeki hızını ve kalitesini, üretim süresi gibi etkenlerde verimliliği arttırmak için gerekli olan yazılımlarla iş yükünü makinelere yüklemektir.

Elektronik yazılımları ile emeğe daha az ihtiyaç duyulmaktadır. Otomatik denetimde makinenin yaptığı işler önceden programlanır. Bu programlama doğrultusunda bir sapmanın ortaya çıkması durumunda düzeltmenin kendiliğiniden yapılması durumudur.

Avantajlar - Dezavantajlar

Bir fabrikada kullanılan otomasyon sistemleri, ana bilgisayar ekranından sistemin nasıl işlediğini, arıza varsa arızanın yerinin tespiti, ürünlerin kontrolünü gibi yazılımın içerdiği tüm bilgilere erişim olanağı ve kontrol kolaylığı sağlar. Bu faydalar da işletmeye zaman, kalite, maliyet, hız ve kâr olarak geri dönmektedir. Bu sistemlerin en büyük dezavantajı ilk kurulumunun maliyetli oluşudur. Bu maliyet de uzun vadede çoğu otomasyon sistemlerinde kendini amorti etmektedir. Bir diğer zararı ise fabrikalara giren bu otomasyon sistemleri fabrika çalışanlarının sayısında azalmaya sebep olmaktadır.

ERP YAZILIMLAR

ERP YAZILIMLAR

ERP, Kurumsal Kaynak Planlaması (Orjinal adıyla Enterprise Resource Planning-ERP) işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, Makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. Kurumsal ERP uygulamaları ülkemizde de başlangıç yıllarında MRP/II olarak kullanıldığını da göz önünde bulundurursak yaklaşık bir 15 yıllık geçmişi vardır.

ERP, Kurumsal Kaynak Planlamasıyla kurumsal ihtiyaç ve hedeflerinizi belirleyerek firmanızın sorunlarına çözümler bulmak size çeviklik ve esneklik kazandırırken, rakiplerinize karşı avantajlar elde edeceksiniz. Kurumsal yapınıza en uygun çözümün entegrasyonuyla departmanlar arası koordinasyon başarıyla yönetilecek ve verimliliğiniz artarak pazar hedeflerinize ulaşacaksınız. 

Kurumsal Kaynak Planlaması, kısaltılmış orjinal adıyla ERP. Planlama ve kaynak kısmını şimdilik unutun, fakat ERP'nin en ilgi çeken kurumsal kısmını aklınızda tutun. ERP bir kurumun tüm bölümlerini tek bir bilgisayar sistemi altında toplayarak değişik departmanların ortaklaşa veri paylaşımı sağlar. 

Bu ortak bilgi sistemi sayesinde, ihtiyaç duyulan tüm bilgiler bir veritabanında kurumsal çalışanların hizmetine sunulur. Klasik sistemde her departman kendi iş akışlarına uyumlu bilgisayar sistemleriyle çalışır. ERP bu farklılıkları bütünleşik bir yazılım mimarisiyle ve tek bir veritabanını kullanarak çalışacak şekilde birleştirerek operasyonel özellikleri ve ihtiyaçları farklı çok sayıda departmanın birbirleriyle iletişim halinde kolaylıkla bilgi paylaşımına imkan tanır. 

Bu bütünleşik yapı yaklaşımı eğer başarı ile kurum bünyesinde kurulur ve uygulanırsa ilerleyen zaman içinde kuruma olumlu anlamda muazzam geri getirileri olacaktır. 

Örneğin bir müşteri siparişini irdeleyelim. Tipik bir sipariş değerlendirme aşaması kağıda dökülmüş olarak bölümler arasında, ve çoğu zaman da departmanlar arası bilgisayarların birbiriyle iletişim sorunları arasında dolaşır. Tüm bu departmanlar arası gidip gelmeler gecikmelere ve siparişin kaybolmasına neden olabilir, bilgisayarlar arası veri iletişimi sırasında farklı doküman formatlarının ürettiği hatalarda cabası. Bu ağır aksak sorunlu sistemde hiç kimse tam anlamıyla siparişin durumu konusunda net bir bilgi sahibi de olamıyor kurum içinde, mesela finans bölümü siparişin yüklenip yüklenmediğini veri havuzundan sağlıklı bilgi alamamakta çoğu zaman. Hayal kırıklığına uğramaya alışmış müşterilerin sıklıkla duyduğu yanıt ise çoğunlukla "Depoyu aramalısınız" olur. 

ERP sayesinde eski tip birbirinden kopukçalışan bilgisayar sistemleri artık tarih olmuştur, finans, İK, imalat ve depo gibi tüm bu operasyonları tek bir bütünleşik bilgisayar yazılımı farklı modüllere ayırarak eskiden tek başına çalışan sistemleri birbirine entegre etmiştir. Finans, imalat, ve depo yine kendi yazılım sistemlerini kullanıyor farkı ise yeni yazılım artık birbiriyle entegre olmuş durumda, bu sayede finanstaki biri depo verilerine ulaşıp siparişin yüklenip yüklenmediğini görebilir. Çoğu çözüm sağlayıcı ERP yazılımlarını esnek modüler yapıda kurulumuna imkan tanırlar, bu sayede tüm yazılım paketini satın almak durumunda kalmazsınız. Örneğin Pek çok firma sadece ERP'nin finans ya İK modülünü alıp, geri kalan fonksiyonları da ihtiyaç duyulan başka bir zamanda satın alabilirler. 

SAP YAZILIMLAR

SAP Nedir? 

Avrupa’nın en büyük yazılım şirketi olan SAP, 1972 yılında Almanya’da kuruldu. Şirket kurulduğu günden bu yana iş uygulamaları alanında yazılımlar geliştiriyor ve bu alanda dünya lideridir. 2001 yılında Türkiye Ofisi açılan şirketin geliştirdiği yazılımların Türkiye’de yirmiden fazla sektörden yüz binden fazla kullanıcısı bulunuyor. SAP’nin dünya çapında ise 190 ülkede 310.000’den fazla müşterisi bulunuyor.

SAP uygulamaları iş dünyasında gittikçe artan rekabet koşullarında yöneticilerin en doğru kararları almasını sağlamakla birlikte genel olarak şirketlerin iş süreçlerinde uluslararası standartları yakalamasını sağlıyor. Aynı zamanda tüm süreçleri ve sistemleri bir araya toplayarak ihtiyaçları daha kolay anlayıp hızlı çözümler üretmeye yardımcı oluyor. Bunu yaparken de çok fazla teknik elemana ihtiyaç duyulmuyor ve birçok operasyonel maliyeti minimuma indiriyor. Sistemin faaliyete geçmesinin ardından iş birimleri aynı dili konuşmaya başladığından şirket içinde uyum artıyor, ortaya konan işin kalitesi yükseliyor ve tüm bunlar kurumun karlılığına yansıyor. Ayrıca, SAP uygulamalarını kullanmak şirketlerin piyasa değerlerine olumlu katkı yapıyor. 

 

SAP Modülleri

SAP ERP uygulamalarını ana modül uygulamaları ve alan bazlı uygulamalar olmak üzere iki ana başlık altında ele alabiliriz.

1. SAP ERP Ana Modül Uygulamaları
1.a. Finansal Uygulamalar 
Finansal uygulamalar bir şirketin finans ve muhasebe süreçlerini yönetebileceği yapıları barındırır. FI (finansal muhasebe), CO (maliyet muhasebesi), IM (yatırım yönetimi), FM (fon yönetimi), TR (maliye), EC (kurumsal kontrol)  ve RE modülü (kira ve gayrimenkul yönetimi) gibi SAP modülleri finansal uygulamalar içerisinde yer alır.  
1.b. Lojistik Uygulamalar
Şirketin operasyonel süreçlerinin takip edildiği yapıları operasyonel uygulamalar içerisinde ele alabiliriz. SD (satış ve dağıtım), MM (malzeme yönetimi), PP (üretim planlama), WM (depo yönetimi), PM (bakım onarım), SM (servis yönetimi), PS (proje sistemleri) ve QM (kalite yönetimi) SAP’de operasyonel süreçlerin takip edildiği modüllerdir.
1.c. İnsan Kaynakları Uygulamaları
Bir şirketin tüm insan kaynakları süreçlerini yönetmek için kullanılan uygulamalardır. Çalışanların performansının, hedeflerinin, bordrosunun, özlük haklarının, kariyer gelişimlerinin, işe alım süreçlerinin ve eğitim süreçlerinin takip edildiği birçok fonksiyona sahiptir. Son yıllarda SAP’nin bulut tabanlı insan kaynakları çözümü SuccessFactors yetenekleri, kullanım kolaylığı, mobil uyumlu olması ve global standartları kendi kütüphanesinde barındırması gibi avantajları sayesinde hem dünya çapında hem de Türkiye’de Pazar payını hızla artırmaktadır. 

2. Alan Bazlı SAP Uygulamaları
Bu uygulamalar SAP ERP ana modüllerine entegre olarak çalışabildiği gibi, istenildiği takdirde SAP ERP’den bağımsız olarak veya farklı uygulamalara entegre olarak çalışabilmektedir. Bu uygulamalara örnek olarak bütçe çözümü olan BPC (iş planlama ve konsolidasyon), yeni nesil İK çözümü SuccessFactors,  e-ticaret, satış ve marketing çözümü Hybris, global satın alma portali Ariba, seyahat ve harcama yönetim platformu Concur, bayi yönetim sistemi Fieldglass, iş zekası çözümleri BI (Business Intelligence), müşteri ilişkileri yönetimi çözümü CRM, ürün yaşam döngüsü yönetimi PLM ve tedarik zinciri yönetimi SCM verilebilir.  

 

SAP’nin Yıllar İçindeki Gelişimi

SAP’nin yol haritasına bakacak olursak 1974 yılında daha çok üretim alanına odaklanıldığını görüyoruz. 1980’li yıllarda SAP’nin R2 versiyonu ile birlikte birçok modülün geliştirildiğini ve 1990’lı yıllarda R3 versiyonuna geçildiğini görüyoruz. 2015’ten beri S/4HANA teknolojisiyle birlikte HANA alt yapısıyla çalışan ürünlerin ön plana çıktığını görüyoruz.

 

SAP HANA Nedir?

SAP uygulamaları HANA teknolojisi öncesinde Oracle, DB2 ve SQL gibi veritabanlarına entegre ediliyordu ve okuma-yazma hızı belli bir seviyeyi geçemiyordu. Bu durum da özellikle raporlama konusunda ciddi bir yavaşlığa sebep oluyordu. SAP, HANA (High performance analytic appliance) ismiyle geliştirdiği yeni veritabanı ile kullandığı veritabanı yapısını baştan aşağı değiştirerek in-memory (bellek içi) çalışan yapıya geçti. In-memory teknolojisi sayesinde hardsisk yerine RAM kullanılmaya başlandı ve işlem hızı eskisine oranla çok daha hızlı bir hale geldi. SAP, HANA sunucularını da sertifikalandırdı ve yalnızca sertifikalı sunuculara kurulan sistemlere destek vereceğini açıkladı. Sonuç olarak IBM, HP, Huawei, Lenovo, EMC ve Dell gibi birçok donanım üreticisi HANA platformu için geliştirdiği sertifikalı sunucuları pazara sürdü. 
SAP uygulamalarının SAP’nin kendi veritabanı olan HANA üzerinde çalışması, HANA platformunun da sertifikalı donanımlar üzerinde çalışması sayesinde tıpkı iphone’da olduğu gibi bütünleşik bir yapıya geçilmiş oldu. Eskisinden farklı olarak tüm veriye tek bir yapı üzerinden ulaşabiliyoruz. Sonuç olarak da yüksek verimlilikle çalışan bir platforma sahip olmuş oluyoruz.

 

SAP’nin Ürün Çeşitliliği

Günümüz itibarıyla SAP’nin 1800’den fazla ürünü bulunuyor. Bu ürünlerin hepsi HANA platformuna entegre olabiliyor. Son yıllarda ortaya çıkan bulut, büyük veri ve mobilite gibi kavramlara paralel olarak SAP de bulut tabanlı ürünlere odaklanmaya başladı. Hatta SuccessFactors, Ariba, Hybris, Concur ve Fieldglass gibi SAP ürünleri yalnızca bulut tabanlı çalışıyor. 

 

SAP Danışmanlığı Nedir?

 

Şirketler SAP yazılımını satın aldıktan sonra bu yazılımların ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılamasını isterler. Bu noktada SAP danışmanları devreye girer. Şirketlerin süreçlerini anlamak ve analiz etmek, eksik veya hatalı olan noktaları tespit etmek, global standartları da göz önünde bulundurarak şirketlerin doğru süreçleri kullanmasını sağlamak, mevcut SAP yazılımının ihtiyaçları karşılamadığı noktaları belirleyerek yapılması gereken geliştirmeleri belirlemek, şirketin SAP geçişini yöneterek sağlıklı bir şekilde bu geçişin yapılmasını sağlamak, şirketlerdeki kullanıcılara eğitim vermek ve proje ile ilgili şirketlere destek vermek SAP danışmanlarının görevleri arasındadır. 
SAP danışmanları da modül bazlı ayrılır. Örnek olarak, HR danışmanı, FI danışmanı, CO danışmanı veya BI danışmanı gibi modül bazlı uzmanlaşma söz konusudur. Bunun yanında danışmanlar tecrübe ve bilgi birikimlerine göre üç sınıfta değerlendirilir. Bu sınıflar giriş seviyesinde olan junior danışman, birçok işi tek başına yapabilecek seviyede olan medium danışman ve belli bir konuda uzmanlaşmanın yanında kendisine bağlı ekibi de yönetecek seviyede olan senior danışman seviyeleridir. 


SAP Nedir? 

SAP uygulamaları iş dünyasında gittikçe artan rekabet koşullarında yöneticilerin en doğru kararları almasını sağlamakla birlikte genel olarak şirketlerin iş süreçlerinde uluslararası standartları yakalamasını sağlıyor. Aynı zamanda tüm süreçleri ve sistemleri bir araya toplayarak ihtiyaçları daha kolay anlayıp hızlı çözümler üretmeye yardımcı oluyor. Bunu yaparken de çok fazla teknik elemana ihtiyaç duyulmuyor ve birçok operasyonel maliyeti minimuma indiriyor. Sistemin faaliyete geçmesinin ardından iş birimleri aynı dili konuşmaya başladığından şirket içinde uyum artıyor, ortaya konan işin kalitesi yükseliyor ve tüm bunlar kurumun karlılığına yansıyor. Ayrıca, SAP uygulamalarını kullanmak şirketlerin piyasa değerlerine olumlu katkı yapıyor. 

SAP Modülleri

1. SAP ERP Ana Modül Uygulamaları
1.a. Finansal Uygulamalar 
Finansal uygulamalar bir şirketin finans ve muhasebe süreçlerini yönetebileceği yapıları barındırır. FI (finansal muhasebe), CO (maliyet muhasebesi), IM (yatırım yönetimi), FM (fon yönetimi), TR (maliye), EC (kurumsal kontrol)  ve RE modülü (kira ve gayrimenkul yönetimi) gibi SAP modülleri finansal uygulamalar içerisinde yer alır.  
1.b. Lojistik Uygulamalar
Şirketin operasyonel süreçlerinin takip edildiği yapıları operasyonel uygulamalar içerisinde ele alabiliriz. SD (satış ve dağıtım), MM (malzeme yönetimi), PP (üretim planlama), WM (depo yönetimi), PM (bakım onarım), SM (servis yönetimi), PS (proje sistemleri) ve QM (kalite yönetimi) SAP’de operasyonel süreçlerin takip edildiği modüllerdir.
1.c. İnsan Kaynakları Uygulamaları
Bir şirketin tüm insan kaynakları süreçlerini yönetmek için kullanılan uygulamalardır. Çalışanların performansının, hedeflerinin, bordrosunun, özlük haklarının, kariyer gelişimlerinin, işe alım süreçlerinin ve eğitim süreçlerinin takip edildiği birçok fonksiyona sahiptir. Son yıllarda SAP’nin bulut tabanlı insan kaynakları çözümü SuccessFactors yetenekleri, kullanım kolaylığı, mobil uyumlu olması ve global standartları kendi kütüphanesinde barındırması gibi avantajları sayesinde hem dünya çapında hem de Türkiye’de Pazar payını hızla artırmaktadır. 

 

SAP’nin yol haritasına bakacak olursak 1974 yılında daha çok üretim alanına odaklanıldığını görüyoruz. 1980’li yıllarda SAP’nin R2 versiyonu ile birlikte birçok modülün geliştirildiğini ve 1990’lı yıllarda R3 versiyonuna geçildiğini görüyoruz. 2015’ten beri S/4HANA teknolojisiyle birlikte HANA alt yapısıyla çalışan ürünlerin ön plana çıktığını görüyoruz.

 

SAP HANA Nedir?

SAP 

Günümüz itibarıyla SAP’nin 1800’den fazla ürünü bulunuyor. Bu ürünlerin hepsi HANA platformuna entegre olabiliyor. Son yıllarda ortaya çıkan bulut, büyük veri ve mobilite gibi kavramlara paralel olarak SAP de bulut tabanlı ürünlere odaklanmaya başladı. Hatta SuccessFactors, Ariba, Hybris, Concur ve Fieldglass gibi SAP ürünleri yalnızca bulut tabanlı çalışıyor. 

 

SAP Danışmanlığı Nedir?

Bu makalede kısaca SAP’nin ne olduğu, SAP modülleri, SAP’nin yıllar içindeki gelişimi, yeni gelişen SAP teknolojileri ve SAP danışmanlığı gibi konuları ele alarak özellikle SAP konusunu merak edenlerin ve yeni başlayanların bilgi sahibi olmalarını amaçladım. SAP alanında detaylı bilgi için “SAP Muhabbetleri” podcast serisini dinleyebilirsiniz. 

 

CRM YAZILIMLARI

CRM (Customer Relation Management), müşteri ilişkileri yönetimi anlamına gelir. Şirketlerin, müşterileriyle yaptığı ilişkiyi, daha etkin, verimli ve karlı hale getiren uygulamaların bütünüdür. Bu uygulamalar içinde yazılımlar önemli rol oynasa da, CRM sadece yazılımdan ibaret değildir.

CRM’in amacı özetle mutlu ve sadık müşteriler yaratmak, müşteri ihtiyaçlarını önceden belirleyerek, doğru hedef kitleye doğru pazarlamayı yapmak ve karlılığı arttırmaktır.

Gerçek anlamda başarılı bir CRM uygulaması için şirketin felsefe olarak müşteri odaklı olması gerekir. Yine başarılı bir CRM uygulaması için veri toplanması ve bu verinin doğru değerlendirilerek işlenmesi gereklidir ki, bu da başarılı bir CRM yazılımı ile olur. Yani ne tek başına felsefe, ne de yazılım tek başına yeterli olacaktır. Bunu bir örnekle anlatacak olursak, müşteri odaklı yaklaşım şoför, benzin veri, CRM yazılımı ise motordur. Bunlardan biri olmazsa araç ilerlemeyecektir.

 

CRM Yazılımları

Müşterilere ait tüm bilgilerin, müşteri ile kurulan ilişkilerin veri olarak saklandığı ve bu verilerin analiz edilerek, şirketin yararına kullanılacak stratejiler üreten yazılımlardır. CRM yazılımları temel olarak aşağıdaki bölümlerden oluşur :

Müşteri yönetimi

Pazarlama yönetimi

Satış yönetimi

Teknik Servis yönetimi

Yukarıdaki ana modüller kullanılarak, satış fırsatları, teklifler, toplantılar, telefon görüşmeleri, e-postalar, fakslar, teknik servis talepleri, firma yada kişilerle ile ilişkilendirilerek, etkin bir müşteri yönetim sistemi kurulur. Yine müşterilere çeşitli kriterler ışığında, pazarlama listeleri oluşturularak, bu listelere yönelik pazarlama aktiviteler oluşturulabilir.

Yine CRM yazılımları sayesinde, satış ekibinin etkinliği, bir çok açıdan ölçümlenebilmektedir.

Müşteri ile ilgili tüm süreçler ölçümlenebildiğinden, müşteri segmentasyonu rahatlıkla yapılabilmekte ve şirketin etkin bir pazarlama yapması sağlanmaktadır.

Bu temel modüllerin yanında, sosyal medya, e-posta pazarlama, sms pazarlama, muhasebe, finans ve insan kaynakları gibi eklentilerle de zenginleştirilerek, entegre bir sistem halinde de kullanılabilmektedir.

E-DEVLET YAZILIMLARI

E-DEVLET YAZILIMLARI

397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle yürürlüğe girmiş olup daha sonra 416, 421 ve 434 nolu tebliğlerle Elektronik Defter ve Elektronik Fatura uygulamalarına ilişkin güncellemeler yapılarak, e-Defter ve e-Fatura kullanma zorunluluğu getirilen mükellefler belirlenmiştir. 454 nolu VUK tebliğ ile 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile zorunluluk getirilen mükelleflere ilave olarak elektronik defter tutma ve elektronik fatura (e-fatura) uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilen mükelleflerin kapsamının genişletilmesi ve ihracat işlemlerinde e-Fatura uygulamasına ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlenmiştir. 433 nolu VUK genel tebliğle de Vergi Usul Kanunu uyarınca kâğıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkân tanıyan e-Arşiv Uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 229 uncu maddesinde; fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmış, 230 uncu maddesinde ise faturanın şekli belirtilerek içermesi gereken asgari bilgiler sayılmıştır. Kanunun 231 inci maddesinde de fatura düzenlenmesinde uyulacak usullere, 232 nci maddesinde ise fatura kullanma mecburiyetine ilişkin esaslara yer verilmiştir. Buna göre fatura, emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından alıcıya verilmek üzere kâğıt ortamında en az iki nüsha olarak düzenlenerek ilk nüshası (aslı) alıcıya verilen, ikinci nüshası ise yine kâğıt ortamında 213 sayılı VUK’ nun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre mükelleflerce saklanılan bir belgedir.

 

e- Arşiv Fatura, Vergi Usul Kanunu uyarınca kâğıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkân sağlayan uygulamadır. Uygulamadan yararlanmak için mükelleflerin 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmaları gerekmektedir. e-Arşiv Faturasında e-Fatura Uygulaması’na kayıtlı mükellefler için oluşturulan faturalar dışındaki tüm faturalar, e-Arşiv Faturası olarak isimlendirilmektedir.

 

  • e-Arşiv fatura uygulaması kapsamında oluşturulan faturaların alıcısına gönderilen kopyası dışında diğer kopyası elektronik mali mühür ve zaman damgası ile imzalanarak elektronik ortamda arşive alınmaktadır.
  • e-Arşiv raporu içerisinde, faturaların başlık bilgileri ile dönem içerisinde iptal edilmiş faturalara yer verilmektedir.
  • e-Arşiv Fatura uygulamasından yararlanan mükellefler irsaliyeli fatura düzenleyemezler.
  • e-Arşiv Fatura Kullanıcısı Olma Zorunluluğu

     

    e-Arşiv Fatura Başvuru ve Kullanım Yöntemleri

    a. Özel Entegrasyon Yöntemi:Başkanlıktan özel entegrasyon izni almış mükelleflerin, bilgi işlem sistemi vasıtası ile e-Arşiv Fatura uygulaması yöntemidir. e-Arşiv Fatura kullanmak isteyen mükellefler mali mühür sertifikası ile entegratör firmalara başvuru yapılması yeterlidir. (Özel entegratör yönetimi seçenlerin ayrıca Başkanlığa başvuruda bulunmazlar.) e-Arşiv Fatura hizmetini özel entegratör vasıtasıyla alan mükellefler, fatura ve elektronik arşiv raporlarında özel entegratörün mali mührünün ve zaman damgasının kullanılmasını talep edebilirler.

    e-Arşiv Fatura Belge düzeni

    e-Arşiv Fatura olarak düzenlenen belgelerde, seri-sıra numarası yerine 3 haneli birim kodu ve 13 haneli sıra numarasından oluşan belge numarası kullanılır. Belge numarası içerisinde yer alan sıra numarası, 4 karakter yıl ve 9 karakter müteselsil numaradan oluşmaktadır. Birim kodu serbestçe belirlenebilir. Mükellef bünyesinde oluşturulan e-Arşiv Faturalarda aynı belge numarası birden fazla kullanılamaz. Elektronik ortamda oluşturulan faturanın kâğıt ortamında teslimi halinde baskı işlemi mükellefin kendisi tarafından yapılabilir. İsteyen mükellefler baskı işini anlaşmalı matbaa işletmelerine veya özel entegratörlere de yaptırabilir.

    e-Arşiv Fatura Teslimi

    e-Arşiv fatura kapsamında elektronik belge biçiminde oluşturulan ve vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen fatura, alıcının rızasına bağlı olarak kâğıt veya elektronik ortamda teslim edilir. Vergi mükellefi olmayan alıcı tarafından elektronik ortamda teslimi istenen fatura internet dâhil olmak üzere her türlü elektronik araç ve ortamlar vasıtasıyla iletilebilir.

    e-Arşiv Fatura Raporlama

    e-Arşiv Fatura ile e-Fatura Uygulaması Arasındaki Farklar

     

  • GİB aracılık görevi görür.
  • Mali mühür kullanılır.
  • Kullanımı belirli şartlarda zorunludur.

 

  • GİB’e rapor verilir. Serbest format kullanılır.
  • Özel entegratör veya kendi bilgi sistemi kullanılır.
  • e-Arşiv Fatura’nın Sağladığı Avantajlar

     

    • e-Arşiv fatura uygulamasına geçen firmalar, tüm faturalarını elektronik ortamda oluşturup kanuni süresi boyunca elektronik ortamda saklayabilirler.
    • e-Arşiv fatura uygulamasına geçen firmalar da zaman, işçilik, düzeltme, tasnif, arşivleme maliyetlerini azaltabilmektedir.
    •  

 

E-TİCARET YAZILIMLARI

 

Ticaret yönetiminin online şekline Türkçe olarak "E-Ticaret" denir. Günümüzde bu ticaret yöntemi ticarette oldukça değerli bir pazar payını almaya başlamıştır.Günümüzde bu ticaret yöntemi ticarette oldukça değerli bir pazar payını almaya başlamıştır. Tüm dünya ile aynı anda ülkemizde de elektronik ticarete olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Özellikle bulunduğunuz ortamdan alışveriş yapma ve ürünü teslim alma olanağı sağlayan e-ticaret siteleri elektronik ortamda alışverişe ilgiyi arttırmaktadır.

Türkiye'de E-Ticaret'in toplam ticaret içinde ki pazar payı gittikçe artmaktadır. 2014 yılı sonu itibariyle E-Ticaret sektörünün toplam pazarda yıllık yüzde 35'lik bir artışla 18,9 milyar TL büyüklüğe ulaştığını gösteriyor.

E-Ticaret projesi yayında. Ancak bunların bir kısmı kapanacak. Bunun en büyük nedenleri arasında başarısız site alt yapısı, ekip eksikliği, sermaye yetersizliği ve ürün tedarik sıkıntısı gelmektedir.

E-TİCARET YAZILIMLARITürkçe olarak E-Ticaret "E-Ticaret" denir. Günümüzde bu ticaret yöntemi ticarette oldukça değerli bir pazar payını almaya başlamıştır. Tüm dünya ile aynı anda ülkemizde de elektronik ticarete olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Özellikle bulunduğunuz ortamdan alışveriş yapma ve ürünü teslim alma olanağı sağlayan e-ticaret siteleri elektronik ortamda alışverişe ilgiyi arttırmaktadır.

Türkiye'de E-Ticaret'in toplam ticaret içinde ki pazar payı gittikçe artmaktadır. 2014 yılı sonu itibariyle E-Ticaret sektörünün toplam pazarda yıllık yüzde 35'lik bir artışla 18,9 milyar TL büyüklüğe ulaştığını gösteriyor.

E-Ticaret projesi yayında. Ancak bunların bir kısmı kapanacak. Bunun en büyük nedenleri arasında başarısız site alt yapısı, ekip eksikliği, sermaye yetersizliği ve ürün tedarik sıkıntısı gelmektedir.

Elektronik ticaret, ya da diğer adı ile online ticaret genel olarak e-ticaret olarak adlandırılmaktadır. Peki ama bu Neden e-ticaret yapmalısınız? Bu sorulara cevap verirken hem alıcı hem de satıcı için avantajları anlatmakta yarar var.

 

e-ticaret yapmanın avantajları;
E-Ticaret E-Ticaret E-Ticaret
Alıcı için e-ticaretin avantajları;
E-Ticaret E-Ticaret Elektronik ticaret • Güvenli alışveriştir. 

WEB SİTE YAZILIMLARI

Web siteleri internet ağı üzerinde çalışan fonksiyonel programlardır.  Böylelikle internet bağlantınız olduğu sürece zaman ve mekan kavramlarından bağımsız biçimde bu programlarla işlerinizi halledebilirsiniz. Bir web yazılım mutlaka ihtiyacı karşılamaya yönelik, sonuç odaklı, işlevsel ve kullanıcı dostu olmalıdır.

Web yazılımları amaca göre en basit bir sayfa veya en gelişmiş komplike uygulamalar da olabilir. Neticede tümü web yazılımınalanına girmektedir.

Örnek vermek gerekirse dünya çapında en çok bilinen ve günlük tekil milyonlarca ziyaretçiye sahip başlıca web siteleri: Google, Facebook, Yotube, Twiitter, Yahoo, Amazon, Wikipedia'dır. (Detaylı sıralamayı http://www.alexa.com/topsites adresinden görebilirsiniz.) Gelişmiş web yazılımlara sahip bu gibi sitelerin ortak özellikleri her ülkeden milyonlarca kullanıcının aynı web yazılımı eş zamanlı kullanabilmeleridir. Web yazılımın en büyük avantajı da burada ortaya çıkmaktadır.

Ülkemizde de bir çok gelişmiş ve kullanıcıların güvenini kazanmış alışveriş siteleri, sosyal medya siteleri, içerik yönetim siteleri bulunmaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün yeni fikirler ve projeler üreten girişimciler yeni web sitelerini web dünyasına kazandırmaktadır. Devasa 'Web Pastası'ndan küçük de olsa bir pay kazanan web siteleri girişimcilere büyük kazançlar sağlamaktadır.

SEKTÖREL UYGULAMALAR

Sağlık Yazılımları

Sağlık sektörüne özel ya da sağlık sektörünü hedefleyen mobil uygulamalar günümüzde mobil cihaz kullanıcıları tarafından büyük ilgi görmektedir. Sağlık bireylerin asla ikinci plana atamadıkları bir sektör ve büyük bir ihtiyaçtır.

Eğitim Yazılımları

Eğitim sektörüne yönelik büyük bir tecrübeye sahibiz. Bu alanda birçok projeye imza attık ve birçok kurum ile çalışma fırsatı yakaladık.

Finans / Muhasebe Yazılımları

Tüm kurumların olmazsa olmazı finans ve muhasebesel yazılımlardır. İnteraktif Yazılım olarak firmaların finans departmanlarına özel yazılımlar geliştiriyoruz.

Lojistik / Ulaşım Yazılımları

Lojistik ve ulaşım firmalarında işlemler büyük bir titizlik ve sıralı işlem gerektirir. Teklif oluşturma ile başlayan süreç müşteri kaydı açma, işlemlerini girme ve cari kartlarını oluşturma gibi birçok konuyu içinde kapsar.

interaktif
Stok Yönetim Yazılımları

Hizmet vermeye başladığımız 2006 yılından günümüze geçen sürede görüşme sağladığımız KOBİ ya da KOBİ+ segmentinde ki kurumların hemen hemen hepsinde en önemli yazılım isteği ‘STOK TAKİP ve YÖNETİMİ’ yazılımıdır.

Personel Takip Yazılımları

Personel takip yazılımları ya da diğer adıyla personel performans yönetim (takip) yazılımları bir CRM yazılımı olarak firmamız tarafından gerçekleştirilebilmektedir.

Satış ve Pazarlama Yazılımları

Bir CRM modülü olan ‘Satış ve Pazarlama Yazılımları’ şirketinizin satış ve pazarlama departmanlarının ya da personelinizin tüm satış ve pazarlama fonksiyonlarını kapsayan yazılımlardır.

Sanayi ve Teknoloji Yazılımları

Sanayi sektörüne özel makine bazlı ya da ihtiyaç bazlı teknolojiyi kullanabileceğiniz elektronik yazılımlar geliştirebilmekteyiz.

HEMEN TEKLİF AL

YAZILIM TEKNOLOJİLERİMİZ

İnteraktif yazılım olarak 2006 yılından günümüze başta web yazılım projeleri olmak üzere, mobil uygulamalar (iOS ve Android), TV uygulamaları, CRM – ERP –SAP yazılımları, sektörel bazlı yazılımlar, E-Ticaret yazılımları ve özel proje yazılımları gerçekleştirmekteyiz. Firmamızın birçok kategoride yüzlerce başarılı projesi bulunmaktadır. Sizlerde bu projelerden biri olmak için bize teklif için başvurabilir ve kısa sürede yazılım projenizi hayata geçirebilirsiniz.


Mobil application yazılım ve geliştirme firması denildiği vakit ülkemizde akla gelen ilk kurumlardan biri olan İnteraktif Yazılım olarak, tüm mobil projelerinizi başarılı olarak hayata geçirmeye profesyonel ve deneyimli ekibimiz ile adayız. Kim bilir belki de dünyayı kasıp kavuracak, yatırımlara göz kırpacak sırada ki yeni mobil uygulama projesi sizinkidir.

İnteraktif Yazılım